Ptaki Ozdobne. Ptaki egzotyczne, gołębie i drób

Serwis hodowców i miłośników ptaków egzotycznych, gołębi oraz drobiu ozdobnego

Ptaki

Polecamy
www.jooble.org
Oferty pracy z całego internetu w jednym miejscu
www.jooble.com.pl

Społeczność
facebooknkflakeryoutuberss
Bądź aktywny
Zaloguj się
Zarejestruj się
Szukaj na forum

Jak wybrać zdrowego ptaka?

Jak wybrać zdrowego ptaka?

Postautor: broda » ndz 13 gru 2009, 16:53

Podczas wyboru ptaka najpierw obserwuj i oceń jego zachowanie; zawsze wybieraj osobniki charakteryzujące się ruchliwością oraz czystym, lśniącym i kompletnym upierzeniem. Unikaj wyboru ptaków osowiałych siedzących w rogu klatki, ptaków u których brakuje piór bądź są one zdeformowane albo ubrudzone kałem.

Obrazek
Zdjęcie: Rozella Królewska, Bogdan Tyrakowski

Następnie należy przystąpić do oceny stanu zdrowia ptaka, w celu znalezienia ewentualnych objawów chorobowych. Aby to zrobić zalecam wykonanie następujących czynności:

Oceniamy stan upierzenia i ogólną postawę ptaka. Klatka piersiowa uwydatniona, upierzenie powinno być gładkie, lśniące i czyste, bez wystrzępień na końcach.

Oglądamy oczy ptaka, stwierdzamy czy nie mają wysięków, przebarwień, opuchlizn. U zdrowego ptaka oczy są lśniące.

Oglądamy nozdrza, sprawdzamy czy są drożne nie mają wysięków, opuchlizny, nadżerek, niepotrzebnych przebarwień i deformacji (nozdrza po obu stronach dzioba powinny być symetryczne, jednakowej długości).

Wsłuchujemy się w oddech ptaka, zwracamy uwagę na charczenie które może świadczyć o obecności pasożytów lub grzybicy.

Sprawdzamy czy dziób ptaka ma odpowiedni kształt, czy nie jest zdeformowany, a u papug falistych sprawdzamy czy nie ma objawów świerzbu.

Oceniamy stan pazurów, ich długość i ewentualne defekty które mogą niekorzystnie wpływać na postawę ptaka (często przyczyną jest niewłaściwe przycięcie pazurków).
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Re: Jak wybrać zdrowego ptaka?

Postautor: Dzinek » śr 15 gru 2010, 19:38

Witam!!! W piątek tj 10.12 kupiłem Rozelle królewska mam dużą klatkę oraz wszystkie potrzebne wyposazenie, miała wode i karme zakupiona w sklepie gdzie ją kupiłem , w przeciagu 3 dni dostała dodatkoo ćwiartkę jabłka i zaraz go zjadla . dziś tj 15.12 gdy wrócilem z pracy papuga zeżała zdechnieta... jaka może być przyczyna ??? ptak nie był stresowany , albowiem czekałem aż sie oswoi z otoczeniem ... dziwie się i ubolewam nad tym przypadkiem ... mam pytanie co powinienem w tej sytuacji zrobić, albowiem ptak u mie pzeżył tylko niecałe 5 dni, czy jest jakaś gwarancja przy zakupie itp .proszę o odpowiedz ...
Dzinek

Postautor: broda » śr 15 gru 2010, 21:05

Witaj,
Z Twojego opisu wynika, że ptak był chory już podczas zakupu. Skoro dołożyłeś wszelkich starań aby zapewnić mu dogodne warunki to nie ma najmniejszej wątpliwości, że zostałeś oszukany. Na pewno nie zaszkodziła mu połówka jabłka, karmę też miał dobrą. Myślę, że dostęp do świeżej wody również był tu zastąpiony a temperatura w pomieszczeniu - pokojowa.
Tak więc są dwie możliwe przyczyny, sprzedawca wcisnął Ci chorą papugę albo się nie znał i nie zauważył co się z nią dzieje i wspólnie popełniliście błąd przy wyborze ptaka. Mówimy tu o Rozelli królewskiej więc możliwe, że był to jedyny egzemplarz w sklepie i większego wyboru po prostu nie było.

• Pytanie jak ta papuga zachowywała się w sklepie?
  • Czy była ciekawska i żywotna czy może siedziała w kącie skulona?

Skoro stworzenie to było u Ciebie zaledwie 5 dni to śmiało udaj się do tego sklepu i dokładnie opisz sprawę. Domagaj się zwrotu pieniędzy, zatrzymaj martwego ptaka do jutra i pokaż im. (przechowaj go w plastikowym worku na balkonie ale kilka godzin przed udaniem się do sklepu wnieś z powrotem do pomieszczenia, żeby nie było że padł z zimna).

Współczuje sytuacji
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Postautor: Dzinek » śr 15 gru 2010, 21:24

Dzięki za radę i jutro udam się do sprzedawcy, ale wątpię ,że odzyskam kase , mimo wszystko spróbuje...
Dzinek

Postautor: broda » śr 15 gru 2010, 21:29

Powodzenia i naprawdę współczuję bo to niemiła sytuacja, napisz po powrocie co udało się zdziałać w tej sprawie.
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Postautor: Dzinek » śr 15 gru 2010, 21:32

OK. Ale mam pytanie ?? czy wiesz kto ma na sprzedaż duże papugi w stylu rozelli królweskiej lub inne i w jakiej cenie ??
Dzinek

Postautor: Dzinek » pt 17 gru 2010, 20:06

Witam!!! Tak jak myślałem nic nie wskurałem sprzedawca upierał się że sprzedał mi zdrowego ptaka i nie obchodzi go co się z nim stało w moim domu , po dłuższej dyskusji zdecydował się sprzedać mi 2 sztuki Nimf po 50 zł a cena sklepowa wynosiła 100 zł za sztuke wiec coś wywalczyłem !!! wiec i z tego jestem zadowolony bo klatka znowu jest zamieszkala a ja mam się kim opiekowac.... pozdrawiam Dzinek
Dzinek

Wróć do Zakup i adaptacja