Ptaki Ozdobne. Ptaki egzotyczne, gołębie i drób

Serwis hodowców i miłośników ptaków egzotycznych, gołębi oraz drobiu ozdobnego

Ptaki

Polecamy
Książka o gołębiach
Czytaj więcej

Społeczność
facebooknkflakeryoutuberss
Bądź aktywny
Zaloguj się
Zarejestruj się
Szukaj na forum

zooplus sklep dla ptaków

Robaczyca jelitowa

Robaczyca jelitowa

Postprzez broda » 28 Kwi 2009, 00:52

Przez pojęcie robaczycy (glistnicy) rozumie się inwazje nicieni, powszechnie występujących; dlatego trudnych do wyleczenia i praktycznie niemożliwych do całkowitej eliminacji. Nicienie roznoszone są przez dżdżownice, w kale zarażonych ptaków, licznie występują w podłożu.

Objawami są zaparcia naprzemiennie z biegunkami, ogólne osłabienie organizmu, osowiałość, spadek ruchliwości i aktywności, wychudzenie, brak apetytu. W bardziej drastycznych przypadkach glistnica może objawiać się nawet niedowładem nóg.

Profilaktyka polega przede wszystkim na utrzymaniu wolier i całej fermy w odpowiedniej czystości i higienie.

Leczenie jest proste i nie nastręcza większych trudności. Jedynym problemem jest podanie leku w odpowiednich proporcjach. Leki przygotowane są do podawania z paszą lub wodą do picia. W przypadku wody ptaki niechętnie ją piją mając dostęp do innych jej źródeł: kałuze, rosa. Podając specyfiki z pokarmem nigdy nie mamy pewności, iż każdy ptak skonsumował odpowiednią ilość preparatu.

Cały artykuł dostępny pod linkiem: Robaczyca jelitowa
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Miejscowość: Radom

Re: Robaczyca jelitowa

Postprzez Jaro » 15 Lis 2009, 18:06

Szukałem w mądrych pismach czy lewamisol działa na jaja glist i nigdzie nie znalazłem.
Gdyby nie działał to odrobaczenie według mnie to nie taka prosta sprawa jak sie wydaje.
Prosze o podpowiedz
Jaro

Wróć do Choroby, profilaktyka i leczenie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości