Ptaki Ozdobne. Ptaki egzotyczne, gołębie i drób

Serwis hodowców i miłośników ptaków egzotycznych, gołębi oraz drobiu ozdobnego

Ptaki

Polecamy
Książka o przydomowym chowie kur
Czytaj więcej

Społeczność
facebooknkflakeryoutuberss
Bądź aktywny
Zaloguj się
Zarejestruj się
Szukaj na forum

Dlaczego? POMOCY!!!

Małe ptaki egzotyczne, niedrogie i łatwe w hodowli, żywe z natury i odpowiednie do trzymania w wolierze w małym ogrodzie, są atrakcyjne zarówno dla hodowców- nowicjuszy jak i entuzjastów.

Dlaczego? POMOCY!!!

Postautor: klaudia2010 » pn 05 lip 2010, 20:25

Dlaczego moje zeberki się dziobią :?: Ciągle sie dziobią i ganiają się po klatce :?:
Miały już ze sobą kilka razy jajeczka które zostawały wyrzucane :idea: Raz prawię się udało z jajkami :!:

:| :| :|
klaudia2010

Re: Dlaczego? POMOCY!!!

Postautor: MateuszM » czw 08 lip 2010, 20:47

Problem leży w złym doborze pary ...
Ptaki źle dobrane nigdy nie wychowają szczęśliwie młodych i zawsze będą prowadziły ze sobą bójki , raz to większe raz to mniejsze .

Proponuję wymienić jednego z ptaków na innego tej samej płci , bądź kupić drugą parę i przemieszać ptaki .

I jeszcze coś co do wyrzucania bądź niewysiadywania jajek . Ptaki które się tak zachowują są tak jak mówiłem albo zle dobrane albo nie przygotowane do lęgów albo za młode i niedoświadczone .

Mam nadzieję że w pewnym stopniu pomogłem , na następne pytania chętnie odpowiem .

Pozdrawiam
Chętnie służę radą ... ;)
MateuszM

Re: Dlaczego? POMOCY!!!

Postautor: KutnoHodowlaMewka » wt 13 lip 2010, 23:20

To zależy też moim zdaniem od warunków, w których je trzymasz.

1. Czy nie trzymasz czasem dwóch par w klatce?
2. Czy klatka jest wystarczająco duża tak by ptaki miały odpowiednią przestrzeń do życia nie ograniczoną dodatkowo gabarytami lęgówki?

Jeśli uważasz że żadne z moich pytań nie jest trafione, to racje ma kolega wypowiadający się wyżej. Problem tkwi w złym doborze pary. Dobrym rozwiązaniem będzie "rozbicie" tej parki i dokupienie im nowych partnerów. Może z nowymi partnerami lepiej się dogadają niż ze sobą do tej pory. I pamiętaj jeśli rozbijesz tą parkę na dwie, to nie trzymaj dwóch par razem. Doświadczyłem tego sam i wiem, że kończy się to zazwyczaj źle. Jeśli chcesz trzymać gromadkę to od 3 par w górę, bądź po jednej na mniejszą klatkę. Pozdrawiam.
KutnoHodowlaMewka

Wróć do Drobna egzotyka