Ptaki Ozdobne. Ptaki egzotyczne, gołębie i drób

Serwis hodowców i miłośników ptaków egzotycznych, gołębi oraz drobiu ozdobnego

Ptaki

Polecamy
Książka o przydomowym chowie kur
Czytaj więcej

Społeczność
facebooknkflakeryoutuberss
Bądź aktywny
Zaloguj się
Zarejestruj się
Szukaj na forum

Amadyny wspaniałe; jak się je rozmnaża?

Małe ptaki egzotyczne, niedrogie i łatwe w hodowli, żywe z natury i odpowiednie do trzymania w wolierze w małym ogrodzie, są atrakcyjne zarówno dla hodowców- nowicjuszy jak i entuzjastów.

Amadyny wspaniałe; jak się je rozmnaża?

Postautor: amadynywspaniale » śr 28 kwie 2010, 13:10

od roku mam parkę amadyn wspaniałych. mają one dużą klatkę, na jednej ścianie budkę lęgową wyścieloną miękkim sianem, ale nie mają młodych ;(... moim zdaniem ptaki może są z jednego lęgu i nie mogą mieć razem potomstwa. samiec codziennie tokuje do samiczki ale ona przed nim ucieka. w nocy śpią razem w gnieździe. Bardzo chciałbym mieć młode, ale nie wiem co mam zrobić :oops: PROSZĘ O POMOC! Z góry dziękuję!!!
amadynywspaniale

Re: Amadyny wspaniałe; jak się je rozmnaża?

Postautor: broda » czw 29 kwie 2010, 19:01

Witaj, zacznijmy od tego, że ptaki nie powinny nocować w budce cały rok a przebywać w niej tylko w okresie lęgowym podczas wysiadywania jaj. Skoro samiec regularnie tokuje wokół samiczki to jego zachowania godowe przebiegają w sposób prawidłowy. Należy się zastanowić z jakiego powodu nie dochodzi do parzenia, jeśli masz pewność, że ptaki są już w pełni dorosłe i ich upierzenie przybrało odpowiednią barwę to powodem jak sam wspomniałeś może być bliskie pokrewieństwo ptaków lecz zanim zdecydujesz się wymienić samicę na inną od innego hodowcy spróbuj zdemontować budkę lęgową na np dwa tygodnie. Możesz też spróbować rozdzielić ptaki na pewien okres poprzez umieszczenie ich w osobnych klatkach, klatki powinny być ustawione sąsiadująco tak aby ptaki się widziały. Po okresie odseparowania parkę umieść w dużej, wspólnej klatce ustawionej w spokojnym, zacisznym miejscu a po kilku dniach zamontuj budkę lęgową, Budkę dokładnie wyczyść i usuń z niej ściółkę, pamiętaj aby nie wyścielać budki ponieważ ptaki same zbierają materiał, wnoszą go do budki i formują gniazdo. Materiał na gniazdo (piórka, strzępki materiału, źdźbła traw) ustawiamy w płaskim pojemniku na dnie klatki i obserwujemy ptaki. Jeśli ptaki będą godowe do lęgów to zaczną nieustannie kursować z materiałem gniazdowym w kierunku budki lęgowym.
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Postautor: amadynywspaniale » czw 29 kwie 2010, 20:38

Dzięki za pomoc. Może problemem było to, że ja wyścieliłem im gniazdo a nie one same. Ale w sumie to samiec ułożył sobie siano w swoim guście i kiedy dałem im dodatkowe siano na dno klatki to samczyk przez cały dzień nosił je do budki. Później przestały do niej wchodzić i w ogóle więc wyciągnąłem im budkę na 2 dni i włożyłem z powrotem i zauważyłem że moje ptaszki znów są zainteresowane i śpią na wejściu do niej :D . Może teraz się uda. ale jak znów sam wyścieliłem gniazdo i samiec je poprawia to mam wyjąć siano z budki i dać im tylko na dno czy zostawić ich w spokoju?
amadynywspaniale

Postautor: broda » czw 29 kwie 2010, 22:23

Zasada jest taka, że należy jak najmniej ingerować. Myślę, że możesz już spokojnie zostawić tak jak jest i podawać ptakom budulec na dnie klatki. Pamiętaj, że ptaki nie lubią (a wręcz nie znoszą) kiedy otwierasz budkę i zaglądasz do niej. Myślę, że to może być jeden z powodów dla których nie przystępują do lęgów.
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Postautor: amadynywspaniale » pt 30 kwie 2010, 12:37

Ja nie zaglądam im do budki. Słyszałem, że ptakom trzeba podawać białko dopóki nie zniosą jajek. To prawda?
amadynywspaniale

Postautor: Karolina111 » pn 05 gru 2011, 18:07

Spotkalam sie z opinią, że je trudno rozmnażać - jak mam kłopot odwrtony, bo rozmnażają się zbyt intensywnie,
az sie boję o zdrowie samiczki... mam w tym roku już 3 lęg - za kazdym razem po 3-4 sztuki.
http://amadynykaroliny.zafriko.pl/ - to jest opis mojej hodowli. Czy jest jakas metoda, zeby to powstrzyamc?
Karolina111

Postautor: lolek1989 » ndz 11 gru 2011, 16:51

Witam,
Niedawno kupiłem parkę amadyn wspaniałych, chciałbym się dowiedzieć jaki pokarm podawać im żeby przygotować ich prawidłowo do lęgów. W jakich ilościach i co ile dni? Ile wcześniej trzeba je zacząć przygotowywać? Puki co podaje mieszankę dla amadynów zakupioną w sklepie, maja osepie, oraz wodę z witaminami. Są to ptaki młode, roczne. Kiedy najlepiej rozpocząć sezon lęgowy?
Z góry dziękuje za odpowiedz!:D
lolek1989

Postautor: mabonada » pt 16 gru 2011, 21:41

Witam, piszę z nadzieją na pomoc... mam parę amadyn wsp., samica ze stycznia 2010, samiec z marca..nie zamierzałam ich jeszcze rozmnażać, dopiero koło lutego, ale samica zniosła jajko na podłogę klatki ( zbilo się)choć nie dawałam im pokarmu jajecznego. wobec tego dostały budkę i po ok. 12 dniach było kolejne jajko a po 2 dniach drugie. ptaki sa w prawie nieużywanym pokoju w dużej 90x 72x 55 klatce, wysoko na szafie, temp. 23-24 C, wilgotnośc 63-67%- (jest tam odkryte akwa. ) zaglądam tam 2-3 razy dziennie, do budki tak co 3 dni i nie płoszyły się zbytnio, jak oddawałam budkę po zajrzeniu, podchodziły sprawdzały . chodzi o to, że dziś zauważyłam, że wyrzuciły z budki jedno z jajek, drugie zostało. czemu wyrzuciły jajko, czy można temu zapobiec? mabonada
mabonada

Wróć do Drobna egzotyka