Ptaki Ozdobne. Ptaki egzotyczne, gołębie i drób

Serwis hodowców i miłośników ptaków egzotycznych, gołębi oraz drobiu ozdobnego

Ptaki

Polecamy
www.jooble.org
Oferty pracy z całego internetu w jednym miejscu
www.jooble.com.pl

Społeczność
facebooknkflakeryoutuberss
Bądź aktywny
Zaloguj się
Zarejestruj się
Szukaj na forum

Przycinanie lotek, opinie

Przycinanie lotek, opinie

Postautor: Trak » śr 06 maja 2009, 21:08

Chciałbym poruszyć temat który chyba jest przez wielu hodowców ukrywany. Nie wiem jak wy ja jestem przeciwnikiem przycinania lotek , dla mnie jest to ingerencja w wolność samego ptaka . Ptak z usuniętymi lotkami jest sam dla siebie zagrożeniem , kiedy się czegoś wystraszy w klatce czy wolierze nie będzie w stanie odfrunąć . Często kończy się to urazami kiedy papuga spadnie z żerdzi wystraszona upada na dno klatki . Często spotykam takie stwierdzenia że ludzie po to je przycinają aby papuga nie uciekła ale nie spoglądając co będzie z pupilkiem . Jakie wy macie zdanie w tym temacie?
Trak

Re: Przycinanie Lotek

Postautor: broda » śr 06 maja 2009, 22:01

Nigdy nie próbowałem takiej metody, nie posiadam papug ale moim zdaniem "nie taki diabeł straszny", przycinanie lotek jest stosowane u wielu gatunków ptaków hodowlanych, sęk w tym by zrobić to prawidłowo; można przecież przyciąć taką ilość lotek, która zapewni papudze swobodne "wskakiwanie" na żerdź.
Trak pisze:dla mnie jest to ingerencja w wolność samego ptaka

Ingerencją w wolność ptaka jest już sam fakt jego zakupu i umiejscowienie go w klatce, jeżeli poprzez przycięcie lotek umożliwię papudze swobodę w opuszczaniu klatki a często też przebywanie na zewnątrz poza nią to stwierdzenie takie wydaje się nieuzasadnione.

Minusem takiego postępowania jest faktyczne pogorszenie wyglądu ptaka (wygląd przyciętych skrzydeł nie jest zbyt dobry) wynosząc ptaka z przyciętymi lotami na dwór należy liczyć się z zagrożeniem ze strony kotów i innych drapieżników.

Przydała by się tu opinia doświadczonego hodowcy papug, który eksperymentował w podobny sposób ponieważ ważna jest także psychika ptaków a u papug psychika odgrywa szczególnie ważną rolę.

Inną i bardziej kontrowersyjną metodą upośledzenia zdolności lotowych ptactwa ozdobnego jest tzw. kopiowanie z tym, że kopiowanie to stałe (dożywotnie) pozbawienie możliwości lotu.
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Re: Przycinanie lotek, opinie

Postautor: Trak » czw 07 maja 2009, 12:40

Miałem taki przypadek kiedy samica araruny wystraszyła się w środowisku leśnym bo tak mieszkam ,dużego psa i odruchem bezwzględnym i obroną była ucieczka na drzewo . Nie wiem jak jest z ptakami innymi jak Papugi bo tylko takie posiadam ale moim zdaniem papugi są bardzo płochliwe i wiele jest przykładów kiedy miluśki ptak nie poradzi sobie z ucieczką od zagrożenia z przyciętymi lotkami.
Trak

Postautor: Tomek » wt 16 cze 2009, 19:50

Witam zgadzam się z tym ptak po to ma skrzydła żeby latać, a nie siedzieć w ciasnych klatkach w dodatku z przyciętymi lotkami. Jestem młodym hodowcą PE i nie obcinam i nie będę obcinał lotek. Pozdrawiam
Tomek

Postautor: ANKA » ndz 26 lut 2012, 11:34

JESTEM W TYM TEMACIE JAK NAJBARDZIEJ PRZECIWNA OPCINANIA LOTEK ZAKUPIŁAM Z 8 MIESIĘCY TEMU 3 PAPUGI NA GUMTRE I JEDNA Z PAPUSZEK FALISTYCH MA OPCIĘTE LOTKI I NIC NIE MOZNA ZROBIC I TAKA BIEDNA MUSI SIEDZIEC W KLATCE A RESZTE PAPUG SOBIE LATA TO JEST JAKIES CHORE TO TAK JAK BY KOMUS NOGI CZY RĘCE OPCIELI POZDRAWIAM ANKA
ANKA

Wróć do Ogólnie o papugach