Ptaki Ozdobne. Ptaki egzotyczne, gołębie i drób

Serwis hodowców i miłośników ptaków egzotycznych, gołębi oraz drobiu ozdobnego

Ptaki

Polecamy
Książka o gołębiach
Czytaj więcej

Społeczność
facebooknkflakeryoutuberss
Bądź aktywny
Zaloguj się
Zarejestruj się
Szukaj na forum

zooplus sklep dla ptaków

Zapalenie spojówek i powiek

Zapalenie spojówek i powiek

Postprzez broda » 02 Kwi 2010, 23:36

Zapalenia w okolicy oczu u ptaków są prawie zawsze oznaką ciężkiego schorzenia ogólnego. Powieki i spojówki są wówczas zaczerwienione i obrzęknięte, a szpara powiekowa jest często zamknięta. Ptak drapie oko i próbuje je chwytać pazurami. Aby uśmierzyć świąd, pociera okiem o żerdzie w klatce. Brzegi powiek i pióra wokół oczu są sklejone wysiękiem. Rany, podrażnienia chemiczne i ciała obce oraz przeciągi są u ptaków względnie rzadko przyczyną zapalenia powiek i spojówek. Uwaga: często takie choroby, jak salmoneloza, pastereloza, infekcje Pseudomonas, mikoplazmozy, choroba New Castle, choroba Mareka, grzybice, panoftalmia, choroba Pacheca, ospa, ornitoza/psitakoza itd., poza zmianami swoistymi dają również zmiany w obrębie oczu.

Leczenie biologiczne
Podawać do dzioba 2 krople Arsenicum album-Injeel. Dodatkowo należy wkraplać do oczu 1 raz dziennie od 1 do 2 kropli preparatu Aconitum-Injeel. Równolegle potrzebne jest też leczenie alopatyczne (np. przy ornitozie/psitakozie tetracyklina i chlortetracyklina w granulkach dla ptaków)!

Źródło:
Dorenkamp B., Leczenie ptaków ozdobnych i śpiewających preparatami antyhomotoksycznymi i kwiatami Bacha, -Heel, Salzkotten 2002
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Miejscowość: Radom

Re: Zapalenie spojówek i powiek

Postprzez henry » 25 Lip 2010, 13:16

Witam
Zawitałem na to forum bo szukam pomocy. Na jesień ubiegłego roku choroba zaatakowala kilka gatunkow bażantów z mojej chodowli. Nie chorowały inne gatunki jak kury ,kaczki, pawie. Tylko bazanty. Bażanty w wolierach otwartych mam posegregowane według ras-gatunków. Kontakt z innym gatunkiem jest na tyle na ile pozwala oczko od siatki ogrodzeniowej.
Ptaki ozdabiają mój ogród już 6 lat i przez 5 lat nie wiedziałem co to są chore ptaki. Niestety ubiegły rok był katastrofą. Nie dosć że choroby spowodowaly dosć znaczne straty to do tego kuna uparła sie i udowodniła mi że przebiegłośc jej jest nie doceniana przez ludzi i co róż pokazywała mi slabe punkty powstałej woliery ogodowej. Oczywiście za moje błedy pobierała sowitą opłate w postaci ptaka.Pracuje nad tym caly czas.
Ale wróce do meritum.
Choroba tak naparawdę ujawnia sie kiedy ptak zaczyna mieć najpierw spuchniete powieki i mróży oczy a nastepnie sklejają sie powieki całkowicie. Ptak nie widząc nie podejmuje pokarmu ani płynów. Zaczyna sie dramat i kończy porazką.
Na jesien ubiegłego roku w fazie końcowej choroby tuz przed padnięciem ptaków wystepowały oczu płyny wraz z krwawymi plamami. Mogłoby to sugerować drapanie sie ale czy napewno ??? A może to jakies inne plyny ustrojowe ??? W tym roku padł mi bażancik zloty a bananowu jesli nie pomoge szybko to ma przed soba może z piec dni. Jedno oko ma juz calkiem sklejone . Drugie jeszcze jest widoczne. Czas goni a ja nie mam kogo sie poradzic . W mojej okolicy nie ma weterynarza ktory miałby pojęcie co sie dzieje z ptakami. To informacja od wterynarza od psów. Najbliżej z jakis duzych ośrodkow mam do Wrocławia na Akademie Rolniczą z kierunkami wetrynaryjnymi ale teraz sa wakacje i nikogo tam nie ma.
Wiec prosze o podpowiedź na temat co moge zrobic szybko w własnym zakresie i jak temu zaradzic na pszyłość by ochronic ptaki przed ta choroba. Czy jest mozliwe zdiagnozowanie na podstawie opisu czy tez musza być wykonane jakieś specjalistyczne badania.
Jesli ktos jest w stanie mi pomodz bede widzięczny. Moge zrobic zdjecia chorego ptaka w celu postawienia diagnozy i wysłac.
pozdrawiam
henry

Wróć do Choroby, profilaktyka i leczenie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości