Ptaki Ozdobne. Ptaki egzotyczne, gołębie i drób

Serwis hodowców i miłośników ptaków egzotycznych, gołębi oraz drobiu ozdobnego

Ptaki

Polecamy
www.jooble.org
Oferty pracy z całego internetu w jednym miejscu
www.jooble.com.pl

Społeczność
facebooknkflakeryoutuberss
Bądź aktywny
Zaloguj się
Zarejestruj się
Szukaj na forum

Rozmnażanie papug falistych

Rozmnażanie papug falistych

Postautor: broda » pt 02 kwie 2010, 22:09

U papug falistych nie występuje ściśle określony sezon rozrodczy, toteż mogą one gniazdować o każdej porze roku. Jeśli oba ptaki mają się ku sobie – co objawia się wzajemnym karmieniem i pielęgnowaniem piór – można zawiesić im budkę lęgową. Budkę taką można bez problemu kupić w sklepie zoologicznym lub zrobić samemu. Najpopularniejsze budki lęgowe dla papużek są wykonane z cienkiej sklejki; ich podstawa wynosi około 25 cm. Otwór wylotowy umieszczony jest na przedniej ścianie w 2/3 wysokości. Budki takie zawiesza się przeważnie na zewnątrz klatki, dzięki czemu nie ogranicza się przestrzeni wewnątrz.

Budki te mają jedną wadę. Papużki wskakując do środka lądują bezpośrednio na złożonych jajach, co jeśli ptaki są bardziej nerwowe -czasem kończy się stłuczeniem jajek. Lepszym rozwiązaniem jest zrobienie nieco szerszej i przesunięcie otworu wylotowego na jedna ze stron. Aby nie dopuścić do przetaczania się jaj, wskazane jest wykonanie niewielkiego zagłębienia w dnie budki. Jeśli w klatce jest jedna para papużek , to sposób zawieszenia budki nie odgrywa większej roli. Jeśli jednak w klatce lub wolierze jest kilka par i zawiesza się kilka budek, trzeba zadbać aby wszystkie wisiały na tym samym poziomie. Papużki zdecydowanie wolą budki i dziuple znajdujące się najwyżej i mogą o nie rywalizować. Jeśli wszystkie budki zawieszone są na tej samej wysokości, to ptaki zachowują się znacznie spokojniej i nie dochodzi do konfliktów między nimi. Nie należy wykładać wnętrza budki lęgowej trocinami ani żadnym innym materiałem. Ptaki i tak przed zamieszkaniem zrobią wewnątrz dokładne porządki i wyrzucą wszystko, co uznają za zbędne.

Po kilku dniach od zamieszkania samica zaczyna częściej przebywać wewnątrz budki. Oznacza to, że została przez samca zapłodniona i niedługo będzie można spodziewać się zniesienia pierwszego jaja. Następne jaja znoszone są mniej więcej co 24 godziny. Liczba zniesionych w jednym lęgu jaj jest zmienna i może wahać się od 1 do 9. Zależy przede wszystkim od wieku i kondycji samiczki. Wysiadywanie jaj trwa około 18 dni. W tym czasie trzeba kontrolować sytuacje w budce. Doświadczeni hodowcy prześwietlają jaja i sprawdzają, czy zarodki rozwijają się prawidłowo. Mniej doświadczone osoby powinny tylko sprawdzać czy samicza nie potłukła jaj. Zaglądanie do wnętrza budki lęgowej bardzo stresuje wysiadującą jaja samiczkę i dlatego najlepiej robić to wtedy , gdy papużka znajduje się poza budką.

Obrazek

Młode, świeżo wyklute pisklęta papużki falistej są nagie i całkowicie zdane pod opiekę rodziców. Do opuszczenia budki zdolne są dopiero po 35 dniach od wyklucia. Jeśli w jednym lęgu było wiele jaj, to bardzo wyraźnie zaznacza się różnica wielkości piskląt. Gdy najstarsze z nich okrywa się już piórami, najmłodsze dopiero wykluwa się z jaja.

Literatura:
Gorazdowski M. J., Papużki Faliste, Agencja Wydawnicza „Egros”, Warszawa
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Re: Rozmnażanie papug falistych

Postautor: wiola » śr 07 kwie 2010, 20:51

Witam!! Mam pytanie co zrobić kiedy samiczka wysiadując jajko co jakiś czas wyrzuca go poza budkę?
wiola

Postautor: Kamy » czw 13 maja 2010, 19:02

Dziś mina miesiac odkad moja papuga zniosla jajka i jeszcze sie nie wyklola co mam robic troche sie martwie :? ?
Kamy

Postautor: broda » pt 14 maja 2010, 00:57

Jeśli minął już miesiąc to możesz być pewien, że nic się z tych jaj nie wykluje. Prawdopodobnie jaja nie były zapłodnione lub samica je zaziębiła (może często z nich schodziła lub były porozrzucane na dnie budki). Powinieneś zabrać ptakom te jaja i zaczekać aż powtórnie przystąpią do godów.
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Postautor: Kamy » wt 01 cze 2010, 13:40

Kiedy mialam wyjac jajka bo powiedziales ze nic z nich nie bedzie zauwazylam ze jest o jedno wiecej, dzisiaj pierwsze piskle sie wykluo. Czy mam jej dac cos wiecej do jedzenia, slyszalam o jajkach... ;)
Kamy

Postautor: xddx » wt 03 maja 2011, 12:38

w jakim wieku muszą być papuzki, zeby ich dopuscic do lelgu???? :roll: :roll:
xddx

Postautor: emilka » wt 25 paź 2011, 10:00

Witam,
Od prawie roku mam 4 papużki faliste są to 2 samce i 2 samiczki. Mam dla nich dość dużą klatkę zamontowałam w niej budkę lęgową kupioną w sklepie zoologicznym zastanawiam się czy nie jest zbyt mała 16x16 i 20cm wys. Wczoraj moja parka od rana siedziała w budce w końcu koło południa pojawiło się jajeczko ale nie w budce je znalazłam tylko leżało na piasku pod budką. Ucieszyłam się że nie było pęknięte i wsadziłam je do budki. Potem samiczka siedziała w budce a samiec pilnował wejścia karmił ją widać było że jest dumny. Dziś rano gdy samica była na zewnątrz budki zajrzałam do środka a tam nie było już jajeczka :-( został kawałek skorupki. Zastanawiam się dlaczego tak się stało co zrobić jeśli zniesie kolejne? Jeszcze chciałabym wiedzieć czy mam przełożyć tę drugą parę do innej klatki żeby ta parka miała spokój bo samce zauważyłam że się dziobią.
emilka

Postautor: Viverka » śr 26 paź 2011, 21:34

Witam
1. Na pewno nie zaszkodzi rozdzielenie dorosłych par papużek falistych.
2. Zwróć uwagę na żywienie ptaków w okresie przed i w czasie lęgów. Cały czas potrzebują dodatków mineralnych ale przestań podawać pokarmy stymulujące aktywność płciową.
3. Wielkość budki jest wystarczająca. Nie kontroluj budki z jajkami zbyt często. Szczególnie w początkowej fazie lęgów ptaki nie lubią być niepokojone. Budka ma być ich azylem.
Viverka
Awatar użytkownika
Viverka

Postautor: emilka » czw 27 paź 2011, 15:01

Witam,
Moja samiczka zniosła wczoraj drugie jajeczko znów znajdowało się na piasku poza budką lęgową włożyłam je do środka ale go już tam nie ma ponownie go rozdziobały dlaczego tak robią????
Pierwszy raz mam papużki nie wiem dlaczego zjadają swoje jajka wydaje mi się że ich dobrze odżywiam dostają często zieleninę, jabłko, marchew, jajko, potłuczone skorupki jajka, twaróg, sypię im kaszę mannę bułkę tartą dostają kłoski prosa, zawieszone mają wapno w różnych smakach kupuję im pełnowartościową karmę dla papużek falistych. Staram się ich nie denerwować i nie zaglądam im do budki kiedy są w środku. Niepokoi mnie to że zjadają swoje jajka:-( czy ktoś może mi coś doradzić żeby tego nie robiły? Samiczka często przesiaduje w budce wychodzi tylko żeby pojeść i wraca tam z powrotem chyba myśli że ma te jajka. Zauważyłam że w ostatnim tygodniu strasznie gubi piórka czy to normalne? Chciałabym żeby miała młode:-) moje dzieciaki nie mogą się doczekać piskląt o mało się nie rozpłakały gdy się dowiedziały że jajka zniknęły :cry:
Czy ktoś może mi coś doradzić?
pozdrawiam Emilka
emilka

Postautor: Mysza0101 » śr 30 lis 2011, 19:46

Mam pytanko kiedy moje papużki faliste mogą znieść jajka ,?? mam samca od 6 czerwca ,a samiczkę od 1 września , czy one są za młodę żeby miały jajka ,?? A i jeszcze jedno potrzebuję może do hodowli papużek budkę lęgową,?? bo moja koleżanka nie ma budki lęgowej a jej papuga zniosła normalnie jajko . :) i tak nad tym rozmyślałam nad hodowlą , bo chciałabym mieć małe papużki ;;)) Odpiszcie . Pozdrawiam Mysza0101 :D :D :D
Mysza0101

Następna

Wróć do Małe papugi