mojeptaki.pl
Ptaki ozdobne

Ptaki Ozdobne. Ptaki egzotyczne, gołębie i drób

Serwis hodowców i miłośników ptaków egzotycznych, gołębi oraz drobiu ozdobnego

Zeberki na dworze

Zeberki na dworze

Postprzez Sebix99 » 11 Lut 2010, 13:06

Cześć ostatnio doczekałem się młodych mam teraz ładne stadko Zeberek. Mam pytanko czy mogę trzymać ptaszki przez cały rok w zamkniętej wolierze. Oczywiście są okna by do środka dostawało się światło oraz mam też możliwość by ptaszki wyleciały sobie na świeże powietrze, mogę zamykać wyjście na dwór.Proszę pomóżcie z góry dziekuje :D :)
Sebix99

Re: Zeberki na dworze

Postprzez broda » 11 Lut 2010, 15:55

Witam :) , po opisie sytuacji domniemam, że nie ma przeszkód abyś trzymał je w okresie zimy w zamkniętej wolierze (nawet jest to zalecane) a w bardziej słoneczne dni możesz nawet umożliwić im wychodzenie na świeże powietrze. Czy ta woliera jest ogrzewana?
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Miejscowość: Radom

Postprzez Sebix99 » 11 Lut 2010, 19:06

Nie, bardzo. Z dworu mam deski a w środku obite płytami a między płytami a deskami jest styropian to jedyne ocieplenie.
Sebix99

Postprzez broda » 11 Lut 2010, 20:27

Jeśli dotąd trzymałeś zeberki w warunkach domowych, z ogrzewaniem itp. to nagłe wyniesienie ich do pomieszczenia w którym temperatura jest bardzo niska na pewno im zaszkodzi. Mimo, że drewnianą konstrukcję ociepliłeś styropianem to przy temperaturach na dworze dochodzących w nocy do -20 temperatura w pomieszczeniu może spadać znacznie poniżej zera. Generalnie zaleca się na okres zimy przenosić zeberki do ogrzewanych pomieszczeń.

Jeśli natomiast ptaki były trzymane w tych warunkach od lata do tej pory, to przeżyły już one największe mrozy, są więc mocno zahartowane i nie ma przeszkód byś kontynuował chów w tej wolierze.
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Miejscowość: Radom

Wróć do Woliera zewnętrzna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

cron © mojeptaki.pl Forum hodowlane Gołębie Top Lista Sklep RSS