Ptaki Ozdobne. Ptaki egzotyczne, gołębie i drób

Serwis hodowców i miłośników ptaków egzotycznych, gołębi oraz drobiu ozdobnego

Ptaki

Polecamy
Książka o przydomowym chowie kur
Czytaj więcej

Społeczność
facebooknkflakeryoutuberss
Bądź aktywny
Zaloguj się
Zarejestruj się
Szukaj na forum

Jak podawać kredę?

Jak podawać kredę?

Postautor: aa0129 » pt 15 sty 2010, 08:47

Mam papugę nimfę, nie wiem jak podawać jej kredę bo jak ją wkładam do karmidła to bierze ją w dziób i wyrzuca?
aa0129

Re: Jak podawać kredę?

Postautor: broda » sob 16 sty 2010, 00:46

aa0129, poprawiłem trochę treść Twojej wiadomości ponieważ popełniłeś/aś kilka błędów :) W Twoim tytule pytasz "Jak podawać papudze magnez w kredzie szkolnej", otóż kreda szkolna to węglan wapnia (CaCO3) i z nazwy oraz wzoru chemicznego tego związku wynika, że zawiera ona wapń a nie magnez.

Kredę szkolną najlepiej jest wcisnąć między szczeble w klatce, jeśli kreda ma dużą większą grubość niż odległość między szczeblami wystarczy ją delikatnie zwęzić (wyskrobać lub naciąć) w miejscu mocowania tak aby nie zbyt mocno rozwierała pręty i ich nie deformowała ale jednocześnie stabilnie i sztywno tkwiła w klatce.
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Re: Jak podawać kredę?

Postautor: paulina1987 » pn 27 wrz 2010, 21:00

W sklepie mozna kupić gotowe wapienka, ktore sa łatwe i stabilne w mocowaniu, wtedy papuga nie będzie mogła ich wyrzucic, dadza jej opor. Wapienka sa bardzo ważne, bo papuga dzieki nim tepi sobie dziób i dostarcza składników pokarmowych.
paulina1987

Wróć do Żywienie ptaków