Ptaki Ozdobne. Ptaki egzotyczne, gołębie i drób

Serwis hodowców i miłośników ptaków egzotycznych, gołębi oraz drobiu ozdobnego

Ptaki

Polecamy
Książka o przydomowym chowie kur
Czytaj więcej

Społeczność
facebooknkflakeryoutuberss
Bądź aktywny
Zaloguj się
Zarejestruj się
Szukaj na forum

Czy można trzymać nimfy razem z papugami falistymi?

Czy można trzymać nimfy razem z papugami falistymi?

Postautor: aa0129 » czw 31 gru 2009, 08:51

mam papuge nimfe i dwie papużki faliste i niewiem czy można trzymać je razem. Narazie się nie pogryzły i się powoli oswajają ale nie wiem czy coś nim się nie stanie czy ktoś mógł by mi pomóc
aa0129

Re: Czy można trzymać nimfy razem z papugami falistymi?

Postautor: broda » sob 02 sty 2010, 18:21

Papugi faliste żyją w zgodzie z innymi ptakami, podobnie jest z nimfami. W tym przypadku mamy do czynienia z gatunkami pochodzącymi z tego samego kontynentu co znacznie ułatwia sprawę.

Warunkiem trzymania tych dwóch gatunków jest oczywiście zapewnienie im odpowiedniego pomieszczenia, najodpowiedniejsza jest woliera. Nimfa jest ptakiem sporo większym od papugi falistej i w zbyt małej klatce może zrobić jej krzywdę przez np trzepanie skrzydłami. Klatka w tym przypadku powinna być możliwie jak największa aby zapewnić nimfie swobodny przelot z jednej żerdki na drugą (rozpiętość skrzydeł nimfy to 40- 50 cm!) minimalna szerokość takiej klatki powyżej 50 cm, wysokość ponad 80 cm a długość ok 1,5 metra! Trzeba pamiętać, że to rozmiary minimalne, im większa klatka tym lepiej.

W swoim poście wspominasz o trzymaniu dwóch papug falistych i jednej nimfy, jeśli planujesz rozmnażanie papużek falistych wymiary klatki automatycznie wzrastają.
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Postautor: Luki1510 » sob 02 sty 2010, 19:07

Witam!
A czy można trzymać zeberki z papuzkami falistymi? Ponieważ wiem, że nierozłączki odgryzały nogi zeberką gdy były razem. Dodam, że mam dużą woilerę 2 m x 2,5 m x 2m. I czy nie będa sobie przeszkadzać w lęgach?
Luki1510

Postautor: broda » sob 02 sty 2010, 20:52

W takiej przestrzeni nie powinny sobie zbytnio dokuczać, problemy mogą jednak pojawić się przy lęgach. Mówi się, że trzymanie na małej przestrzeni papug i ptaków z tzw drobnej egzotyki jest niezalecane ze względu na hałaśliwość tych pierwszych. Wszystko zależy od odpowiedniego rozmieszczenia i liczby budek lęgowych (przy pierwszych lęgach proponuję aby zapewnić zeberkom dwie budki do wyboru), można w wolierze urządzić zakątki w których lepiej będą czuły się zeberki i takie które wybiorą sobie papużki. Aby zeberki nie wszczynały konfliktów ich budkę można trochę zamaskować np. gałązkami wierzby i sztuczną roślinnością . Woliera dzięki temu zyska znacząco na wyglądzie, polecam do przejrzenia zdjęć z naszej galerii ptaków egzotycznych. Poniżej załączam przykładowe zdjęcie innej amadyny (krewniaczki zeberki)

Obrazek
Zdjęcie: Amadyna diamentowa, Tadeusz Kadłubowski

http://www.mojeptaki.pl/egzotyczne/galeria/
Pozdrawiam i zapraszam do debaty
Awatar użytkownika
broda
Administrator

Postautor: paulina1987 » pn 27 wrz 2010, 20:49

potwierdzam, przy odpowiednio dużej wolierze mozna spokojnie trzymac faliste z nimfami:)
paulina1987

Postautor: groochola » pt 08 lip 2011, 20:28

Witam,
wiem że temat sprzed roku ale podnoszę.
Mam falistą i klatkę 56x55x25

Pierwsze pytanie czy mogę falistej dokupić nimfe? falista jest mloda jeszce nie odwojona i nie wiem czy z tym poczekać aż ją oswoję
pytanie drugie mogą być w takiej klatce? Czy zmienić na większą?
groochola

Postautor: Smilee » wt 23 sie 2011, 06:01

Te klatka jest stanowczo za mała dla nimfy, co dopiero dla nimfy i falistej .. :roll: Do falistej możesz dokupić drygą falistą, nimfa by się chyba tam zabiła, papużki faliste są dość zaczepnymi ptaszkami, podgryzałyby nimfę, a ta w panice mogła by zrobić krzywdę i towarzyszowi jak i sobie.
Smilee

Wróć do Małe papugi